Kurdit ovat 30-miljoonainen kansa, joka asuu Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin alueella. Tätä aluetta kutsutaan yleisesti Kurdistaniksi, vaikka se ei olekaan olemassa oleva valtio. Suurin osa kurdeista asuu Turkissa, jossa he ovat joutuneet voimakkaimman sorron ja tukahduttamisen kohteiksi.

Kurdien historia ulottuu vuosituhansien taakse. Tuo historia on ollut pettymysten, rikottujen lupausten ja sorron historiaa. Viimeisin käänne tilanteessa tapahtui keskiviikkona 9. lokakuuta, kun Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan, Rojavaan USA:n vedettyä joukkonsa pois. Se ilmoitti pyrkivänsä luomaan ns. suojavyöhykkeen Syyrian rajalleen, Syyrian puolelle. Turkki pitää kurdeja terroristeina.

Turkin hyökkäys synnytti välittömästi vastalauseiden ja vastarinnan aallon. Ympäri maailmaa on järjestetty mielenosoituksia, boikotteja ja jopa sabotaaseja Turkille tärkeisiin kohteisiin. Turismiin ja asekauppaan on kiinnitetty huomiota. Valtioita – ja Euroopan Unionia – on vaadittu toimimaan aktiivisesti Turkin invaasion lakkauttamisesti.

Turkin aggression vastainen toiminta alkoi Oulussa lähes välittömästi Turkin hyökkäyksen jälkeen. Mielenosoituksia on ollut tähän mennessä kolme (20.11.) Lisäksi järjestimme kurdisolidaarisuusiltamat YK:n päivänä.

Lauantaina 12. lokakuuta OulUtopian toimintakonsepti #5minutesOulu järjesti mielenosoituksen, johon osallistui 35 henkeä. Suurempi mielenosoitus järjestettiin Kurdistanin ystävät Oulu –toimintaryhmän nimissä tiistaina 15.10. Osanottajia oli tuolloin jo yli sata. Torstaina 7.11. ryhmä järjesti viimeisimmän mielenosoituksensa, johon osallistui noin 50 henkeä. Mielenosoitusten järjestelyissä on ollut mukana OulUtopia ja Oulun Rauhanryhmä, sekä yksittäisiä aktiivisia ihmisiä.

Selvää on, että toiminta on vasta alussa. Mahdollisia suuntia on myös useita. Mielenosoituksia, hallitusten painostamista, boikotteja ja tiedottamista on jatkettava. Edelleen on tärkeää lisätä tietoisuutta Rojavan yhteiskuntajärjestyksestä sekä kurdien ja Kurdistanin yleisestä tilanteesta. Meidän toimijoiden on myös koulutettava itseämme näistä asioista opintopiireissä ja itsenäisesti. Lisäksi on luotava toimivat yhdeydet muihin lähellä oleviin kurdi- ja Rojava-solidaarisuusryhmiin. Lopuksi – ei suinkaan vähäisimpänä – meidän on luotava yhteisyyttä, yhteisöllisyyttä, toveruutta, kaveruutta ja ystävyyttä viettämällä aikaa yhdessä ja elämällä.

On olemassa sanonta: ”Kurdeilla ei ole muita ystäviä kuin vuoret”. Solidaarisuudellamme osoitamme tämän ajatuksen vääräksi. Yhdessä Rojavan puolesta! Yhdessä vapauden ja tasa-arvon puolesta!

Biji berxwedana Rojava! Eläköön Rojavan vastarinta!

Lukemista: