OulUtopia

Ruohonjuuripolitiikkaa toisenlaisen Oulun luomiseksi

Vastatuuli 2013

– Talvitouhuilua Tee_Se_Itse-Hengessä

motvind

Aika: 8. -10.2.2013
Paikka: Kestävä kehityksen keskuksessa, Sorvarintie 18

OulUtopia-verkosto järjestää helmikuun toisena viikonloppuna tapahtuman jossa painopiste on yhteisöllisyydessä ja yhdessä tekemisessä. Kolmipäiväinen tapahtuma järjestetään kestävän kehityksen keskuksen tiloissa, Oulun Välivainiolla.

Tapahtuman yhteydessä voit pysähtyä parantamaan maailmaa ja viettämään aikaa Vastatuulen kahvilaan teen, kahvin ja vegaanisen purtavan ääreen. Tapahtuma on maksuton, ikärajaton ja päihteetön.

OHJELMA

PERJANTAI 8.2
klo 17.00 – 18.30  Feministivanhempien keskusteluryhmä: Aktivismi ja vanhemmuus
klo 18.30 – 20.00  Ruohonjuuripolitiikka Oulussa
klo 20.00 – 22.00  Elokuvat:  ”Masterskaya” ja ”Pretty Dyana”

LAUANTAI 9.2
klo 10.00 – 11.00  Aamukahvi
klo 11.00 – 14.00  Pyöräpaja / Elokuvat: ”Koelse” ja ”Guerilla Art”
klo 14.00 – 15.00  (Lounastauko)
klo 15.00 – 17.00  Radikaalileikki  /  Rakettiuunityöpaja
klo 17.00 – 18.00  Yhteisöpuutarha  /  (2.työpaja vielä auki)
klo 18.00 – 19.00  (Ruokatauko)
klo 19.00 – 20.00  Sivilisaatiokritiikki
klo 20.00 – 22.00  Elokuva: End: Civ Resist or Die

SUNNUNTAI 10.2
klo 10.00 – 11.00  Aamukahvi
klo 11.00 – 13.00  Lasten taidepaja  /  Pyöräpaja (jatkuu klo 14 asti) / Feministisen itsepuolustuksen työpaja (jatkuu klo 14 asti)
klo 13.00 – 14.00  Lounastauko
klo 14.00 – 16.00  Vaatteiden tuunaus  /  Counter-culture and Social Change

———-

Feministivanhempien keskusteluryhmä: Aktivismi ja vanhemmuus – Perjantai 8.2 klo 17.00 – 18.30

Mitä on olla aktivisti sekä vanhempi? Miten nämä roolit vaikuttavat toisiinsa ja millaisia reaktioita ja ongelmia kohtaamme aktivistivanhempana? Mitä mahdollisuuksia on? Tule keskustelemaan ja jakamaan kokemuksia ja ajatuksia! Kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita!

(Feministivanhemmat on keskusteluryhmä vanhemmille, vanhemmiksi aikoville ja vanhemmuuden kysymyksistä kiinnostuneille sukupuoliin katsomatta! Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa keskustelemaan erilaisista aiheista.)

Ruohonjuuripolitiikka Oulussa – Perjantaina 8.2 klo 18.30 – 20.00

Mitä ruohonjuuripolitiikka tarkoittaa? Mihin sitä tarvitaan? Esimerkkejä OulUtopian toiminnasta ja keskustelua.

Elokuvat: ”Masterskaya” ja ”Pretty Dyana” – Perjantai 8.2 klo. 20.00-22.00

Masterskaya (27 min)

“Masterskaya is the result of processing a kind video diary of the activities of militants and activists in Minsk from May to October 2008 – a time when we believed in squatting in Belarus and were covered by the novelty and joy sometimes difficult experiences. We are happy to share this experience with you, and would be happy if this would inspire someone to any collective endeavor, based on a desire to change themselves and life around for the better!”

Pretty Dyana (44 min)

It seems that many in the city of Belgrade, Yugoslavia, have fallen in love with ’Dyana’. But this Dyana is a bit in need of a makeover. While to some, she is still the stuff of dreams, the rest of the world knows Dyana by another name: the Citroen 2CV, an iconic French car designed ”to carry two people and fifty kilos of potatoes at 60km/h”. It is, in the words of its inventors, ”easy to maintain, and able to drive over a ploughed field carrying a basket of eggs without breaking a single one”. To the dispossessed gypsies (Roma) living in squatter camps around Belgrade, she has her uses: Dyanas are cannibalized until they resemble apocalyptic workhorses from a science fiction film, and even the car batteries are used as power generators in order to get some light, watch TV and recharge mobiles – practically an alchemist’s dream come true! But the gypsies’ love affair with their 2CVs is deeply practical. Unfortunately, Belgrade police and residents do not hold the same high regard for these handy vehicles as their refugee neighbors.

Boris Mitic’s film, Pretty Dyana, is an intimate, humorous look at the marriage of the 2CV and the Roma people of Belgrade.

Pyöräpaja – Lauantai 9.2 klo 11.00 – 14.00 sekä Sunnuntai 10.2 klo 11.00 – 14.00
Onko fillarisi murheellinen? Rengas puhki? Vanne liepottaa? Jarrut ei toppaa? Outoja ääniä? Tule pyöräsi kanssa pyöräpajalle!Työpajassa tehdään yhdessä perushuoltoa ja selvitellään mahdollisia vikoja. Käytettävissä on perus- ja erikoistyökalut, sekä uusia ja käytettyjä varaosia. Tarvittaessa voidaan esimerkkinä kunnostaa yhdessä jokin pajan pyöristä.

Voit ilmoittautua etukäteen osoitteeseen oulutopia@gmail.com

Kerrothan, mitä haluaisit oppia ja kumpi päivä on sinulle sopiva.

Elokuvat: ”Koelse” ja ”Guerilla Art” – Lauantai 9.2 klo 12.00 – 14.00

Koelse (34 min)

“He näkevät arvoa siinä missä me muut näemme pelkkää roskaa.”

Dokumentti käsittelee suomalaisten sekä yleisemmin länsimaalaisten kulutustottumuksia elektroniikan osalta. Sitä, että juuri mitään ei korjata eikä oikeastaan mitään rakenneta itse. Kaikki pitää olla uutta ja vanhoille tavaroille ei nähdä arvoa elleivät ne ole antiikkia. Tavaraa hankitaan mielijohteesta ja pois heitetään kaikki vähänkin tarpeeton tai epäkuntoinen. Laitteiden elinkaari raaka-aineesta ongelmajätteeksi lyhenee jatkuvasti. Markkinoiden luodessa kuluttajalle kiihtyvällä vauhdilla uutta teknologiaa, nousee esiin kysymys mitä me teemme kaikella vanhalla? Elokuvan tarina kertoo neljästä nuoresta miehestä, jotka muodostavat ryhmän nimeltä Kokeellisen Elektroniikan Seura (KOELSE). He keräävät ihmisten pois heittämää elektroniikkaa ja rakentavat tästä “romusta” elektronisia soittimia ja taideinstallaatioita. Heidän käsityksensä musiikista, hauskanpidosta sekä kulutuksesta eroaa valtavirrasta. Se mikä muille on monesti arvotonta romua on heille kallisarvoista tekniikkaa, jonka uusiokäyttöön ryhmän koko toiminta perustuu. KOELSE ei varsinaisesti ole bändi, se ei myöskään ole varsinainen taideyhteisö vaan lähinnä elämänfilosofia, joka nojaa yhdessä tekemiseen ja vanhan elektroniikan uudelleen käyttöön.

Guerilla Art (57 min)

Sebastian Peiter’s 60-minute documentary ’Guerilla Art’ tell the story how street art went from subway graffiti to international big business. ”Over the last few years Street Art has established itself as an art form. But where can this street-based movement go from here, after works by Banksy have been boarded up, chiselled off the walls, to be sold on eBay for money far exceeding the gallery prices?” — Tim Marlow, White Cube curator & narrator of Guerilla Art.

Filmed in New York, London, Paris, São Pauloand Tokyo, Guerilla Art explores how the latest generation of street artists became the newest hot property of art collectors, and began flirting with advertising and commerce. Featuring interviews and works from Futura 2000, Rammellzee, Banksy, Os Gemeos, Space Invader, Barnstormers, Espo, WK Interact, Zevs, Blek Le Rat, André, Noki, Miss Van and Eine.

Radikaalileikki – Lauantai 9.2 klo 15.00 – 17.00

”Ihminen on vapaimmillaan leikkiessään”(J. Beuys), mutta osaavatko tai saavatko aikuiset leikkiä? Leikitään ja pohditaan leikin ja leikkimielisyyden suhdetta yksilön omaan ja yhteiskunnalliseen vapautumiseen. Miten leikki voi olla vallankumouksellista?

Rakettiuunityöpaja – Lauantaina 9.2 Klo 15.00-17.00

Tehdään yhdessä rakettiuuni kierrätysmateriaalista helposti ja nopeasti! Rakettiuuni on nimensä mukaisesti tehokas ja se on kätevä retkillä ja vaelluksilla tai vaikka pihallasi ylimääräisenä keittolevynä. Jos nurkissasi pyörii tyhjiä alumiinipurkkeja ota muutamia mukaasi. Paikan päältä löytyy myös materiaalia jonkin verran.

Yhteisöpuutarha – Lauantai 9.2 klo 17.00 – 18.00
Raportointia ja fiiliksia kesän 2012 yhteisöpuutarhapalstalta Hietasaaresta. Kesän 2013 viljelyn suunnittelua sekä siementilausten tekoa. Mukaan viljelemään mahtuu vielä! Työpajaan ovat tervetulleita jo aiemmin mukana olleet palstalaiset, uudet viljelijät sekä muuten asiasta kiinnostuneet.
Sivilisaatiokritiikki – Lauantai 9.2 klo 19.00 – 20.00
”Nyt voimme huomata elämän ennen kesyttämistä ja maataloutta olleen itse asiassa pitkälti vapaa-aikaa, läheisyyttä luonnon kanssa, aistillista viisautta, sukupuolten tasa-arvoa ja hyvää terveyttä. Tämä oli ihmisen luontomme, parin miljoonan vuoden ajan, ennen orjuutta pappien, kuninkaiden ja pomojen alaisuudessa.”
– J.Zerzan
Mitä on sivilisaatiokritikki?  Miksi? Tuu ottaan selevää!

Lasten taidepaja – Sunnuntai 10.2 Klo 11.00 – 13.00

Ekologista lastenkuttuuria kierrätysmeiningillä oman aikuisen kanssa.

Feministisen itsepuolustuksen työpaja – Sunnuntaina 10.2  klo 11-14

Luvassa on kolmen tunnin työpaja, jossa lyhyesti esitellään feministiseen itsepuolustukseen liittyvät osa-alueet. Työpaja on kohdistettu naishenkilöille, jotka identifioivat itsensä naisiksi , joilla on kokemuksia naisina olemisesta tai jotka ympäristö syystä tai toisesta määrittelee naisiksi.

Työpajan tarkoitus on lisätä tietoa naisiin kohdistuvasta väkivallasta sekä kehittää erilaisia strategioita ja tekniikoita (esim: verbaalisia ja fyysisiä), joita voimme käyttää työskennellessämme tätä väkivaltaa vastaan. Feministisen itsepuolustuksen metodit on tarkoitettu kaikille naishenkilöille, kehon kokoon, ikään, tai kykyyn katsomatta.

Aikaisempaa kokemusta ei tarvita.

Perimme osallistujilta 10-15€ maksun jolla katetaan f.i.p -konseptin esittelijöiden matkakulut. Jos osallistujia on täydet kymmenen on maksu per henkilö luonnollisesti halvempi.

Otamme ilmoittautumisia vastaan mailiin: f.i.p@hushmail.me ja lähetämme ilmoittautuneille vielä hieman lisätietoa työpajasta. Kysymyksiä voi esittää yllä olevaan mailiin.

Tervetuloa!

Vaatteiden tuunaus – Sunnuntai 10.2 klo 14.00 – 16.00

Tuntuvatko vuosia vanhat farkkusi tylsiltä tai paistavatko varpaat sukan päästä?  Tule tuunaamaan tai korjaamaan vaatteesi! Työpajassa on käytettävissä ompelukoneita ja langat, tilkkuja sekä nappeja. Pajan vetäjät tarjoavat vinkkejä ja apua.

Counter-culture and social change – Sunnuntai 10.2 Klo 14.00 – 16.00

What kind of counter-culture do we want? What do we oppose and what do we advocate? What values do we want to foster? What skills do we want to share? How can the cultivation of a counter-culture become a source for popular power? What are the possibilities and limitations of a DIY-culture? What lessons can be drawn from progressive movements from the past? What is needed in Oulu and how do we go about to realize it?

After an introduction in English we split up in groups to discuss. (Discussion groups in Finnish will be arranged!)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: