Zapatistien kansallinen vapautusarmeija (EZLN) yhdessä Meksikon kansallisen alkupäräiskansojen kongressin (Congreso Nacional Indígena) ja Frente de Pueblos en Defensa del Agua y de la Tierra de Morelos, Puebla y Tlaxcalan kanssa on aloittanut Matkan elämän puolesta (Travesía por la Vida – Journey for Life), jonka tarkoituksena on vierailla viidessä maanosassa. Matkan ensimmäisessä osassa kaksi delegaatiota, yhteensä noin 170 liikkeen edustajaa, saapuu kiertueelle Eurooppaan. Ensimmäinen pienempi delegaatio saapui Eurooppaan meriteitse jo kesäkuussa. Covid 19 -viruksesta johtuvat maahantulorajoitukset ja Meksikon hallinnon aiheuttamat hidasteet matkustusasiakirjojen saamisessa ovat viivästyttäneet suurempaa, noin 160 zapatistin delegaatiota, jota odotetaan saapuvaksi Eurooppaan ilmateitse.

Zapatistit vierailevat Euroopassa luodakseen yhteyksiä kapinalliseen, “alhaalla ja vasemmalla” järjestäytyvään, Toiseen Eurooppaan; tutustuen paikallisiin kamppailuihin ja siihen, mikä meitä yhdistää. Matkalla elämän puolesta järjestetään tapaamisia, dialogeja, ideoiden, kokemusten, analyysien ja arviointien jakamista niiden kesken, jotka ovat sitoutuneita kamppailuun elämän puolesta. 13.8.2021 suuri joukko ihmisiä juhlistaa Madridissa yhdessä delegaation kanssa 500 vuotta kestänyttä, espanjalaisten valloituksesta alkanutta alkuperäisväestön vastarintaa ja kapinaa. Myöhemmin delegaatio jakautuu, ja osa sen jäsenistä suuntaa pohjoiseen tarkoituksenaan ulottaa vierailunsa myös Suomen alueelle.

Suomeen zapatistidelegaation on kutsunut Colectivo Armadillo. Yhdessä muiden toimijoiden kanssa järjestetään sarja tapahtumia zapatistikaravaanille eri kaupungeissa Suomen alueella, ainakin Oulussa, Turussa ja Helsingissä sekä yhteistyössä saamelaiskoordinaation kanssa Saamenmaalla. Vierailun mahdollistamiseksi ja zapatistikaravaanin vahvistamiseksi yhteistyötä tehdään vekostona eri organisaatioiden, kollektiivien ja yksilöiden kanssa kaikkialla Euroopassa. Osa foorumeista suunnitellaan ja toteutetaan alueillaan vastarinnassa olevien feministiryhmien toimesta tai yhteistyössä oikeuksistaan patriarkaattia vastaan taistelevien kanssa. Eri tapahtumien avulla pyritään kehittämään avointa vuoropuhelua, kokemusten vaihtoa ja solidaarisuutta, luoden siteitä paikallisten toimijoiden, zapatistien ja saamelaisyhteisöjen välille Pohjoismaiden alueella. Kaikki ovat tervetulleita jakamaan kokemuksiaan kamppailuista oikeudenmukaisen, tasaarvoisen ja ekologisen tulevaisuuden puolesta. Tervetuloa mukaan!

Vallitsevasta Covid 19 -viruksen aiheuttamasta tilanteesta johtuen delegaation tarkat aikataulut eivät vielä ole varmistuneet. Ajantasaista tietoa zapatistidelegaation vierailusta Suomeen löydät helpoiten seuraamalla Colectivo Armadillon verkkosivua sekä sosiaalisia medioita:

colectivoarmadillo.com
FB ja IG: @colectivoarmadillosuomi
Twitter: @armadillosuomi

Lisätietoa matkasta elämän puolesta englanniksi osoitteessa viajezapatista.eu/en ja suoraan EZLN:n toimesta monikielisesti osoiteessa enlacezapatista.ezln.org.mx.Ejército Zapatista de Liberación Nacional – EZLN:

1. tammikuuta 1994 Zapatistien kansallinen vapautusarmeija (Ejército Zapatista de Liberación Nacional, EZLN) nousi kapinaan yli 10 vuoden maanalaisen valmistautumisen jälkeen, ja valtasi takaisin Chiapasissa tuhansia hehtaareja maita, jotka olivat olleet suurtilallisten hallinnassa. Zapatisti-yhteisöt julistivat sodan Meksikon hallitukselle huutaen Riittää! – ¡ya basta! riistolle ja hyväksikäytölle, jota alkuperäiskansat ovat kestäneet ja vastustaneet koloniaalisesta hyökkäyksestä lähtien, yli 500 vuoden ajan. Samalla liike nousi koko maailman tietoisuuteen.

Zapatisti-yhteisöt ovat taistelleet autonomiaa rakentaen yli 27 vuoden ajan yhtenä kapitalistisen järjestelmän murtumista, jotka antavat esimerkin siitä, että toisenlainen maailma on mahdollinen, ja jo olemassa. Autonomiaa rakennetaan etsien oikeudenmukaisempia ja ihmisarvoisempia tapoja elää, ja rakentaen maailmaa, johon mahtuu monta maailmaa.

Lisää zapatisteista ja heidän autonomiastaan voi oppia, ja samalla tukea karavaanin saapumista Suomeen, ostamalla Zapatistiautonomia-lautapelin. Peliä on Helsingissä saatavilla Mustan kanin kolosta.

Colectivo Armadillo on joukko eritaustaisia ihmisiä, jotka asuvat Suomessa. Jotkut jäsenistämme ovat työskennelleet yhdessä Maanvoima-kollektiivin kanssa vuodesta 2009. Vuonna 2020 päätimme yhdistää voimamme muiden Suomessa toimivien kollektiivien ja yksityishenkilöiden kanssa ja perustimme Armadillo-kollektiivin.

Ryhmämme jäsenet ovat olleet aktiivisia erilaisissa liikkeissä ja järjestöissä, jotka tukevat ja puolustavat alkuperäiskansoja, maaseutualueita ja feministisiä liikkeitä eri maissa. Olemme tehneet yhteistyötä ruohonjuuritason järjestöjen ja ihmisten kanssa vastarintaliikkeissä Meksikossa, Latinalaisessa Amerikassa ja Pohjois-Euroopassa.

Kannatamme Zapatisti-liikkeen Meksikossa (2005) antamaa Lacandonin viidakon kuudetta julistusta. Tavoitteenamme on tiedottaa erilaisista kamppailuista ja tukea niitä sekä jakaa kokemuksia ja näkemyksiä ekologisemmasta, oikeudenmukaisemmasta ja tasavertaisemmasta maailmasta. Tavoitteenamme on rakentaa kulttuurisiltoja ja yhteisymmärrystä eurooppalaisten ja globaalien eteläisen ruohonjuuritason liikkeiden ja kollektiivien välille, jotka taistelevat kapitalistisia, patriarkaalisia, rasistisia ja autoritäärisiä sortojärjestelmiä vastaan.

Pyrimme yhteisiin tavoitteisiimme rehellisesti ja rakkaudella. Ymmärrämme, että unelmamme ovat myös esivanhempiemme unelmia. Toiveemme ovat kestäviä ja sitkeitä työkaluja kamppailussa paremman maailman puolesta. Ihmiset voidaan voittaa, mutta ihmisten unelmia ei voi tuhota.

Teksti on aikasemmin julkaistettu A-ryhmän lehdessä.