[In English further down]

Lukupiiri maanantaina 17.9. kello 18.00-20.30.

“Gender is a living, evolving system. It has no fixed truth. It changes as we change our relationships with ourselves, each other, and the world. Gender diversity is about the incredible beauty of life’s capacity to overflow, undermine, subvert, and refuse all the categories we put on it, ourselves, and each other. “

“Feminismi haastaa olemassaolevia valtarakenteita, mikä melko luonnollisesti ärsyttää monia – ja niin kai sen on tarkotuskin. Feminismin ei tarvitse olla vain salonkikelpoista pikku puuhastelua tai miellyttää setämiehiä. Feminismin pitää olla myös radikaalia, vihaista, kyseenalaistavaa, kriittistä ja haastavaa”

Tervetuloa syksyn ensimmäiseen lukupiiritapaamiseen, jonka aiheena on Sukupuoli ja feminismi! Lukupiiri kokoontuu Tukikohdalla (Sorvarintie 5, Välivainiolla) maanantaina 17.9. kello 18.00-20.30.

Keväällä luimme Anarchist Studiesin Lexicon-sarjan pamfletteja ja aloitamme tämän lukukauden sarjan viimeisellä, sukupuolta käsittelevällä pamfletilla. Teksti on englanninkielinen ja neljän sivun pituinen. Voit hankkia pamfletin distrostamme, lukea sen pdf:nä tai kuunnella äänitiedostona. Linkit tiedostoihin ovat alla. Lyhyen Sukupuoli-pamfletin lisäksi luemme kaksi feminismiä käsittelevää blogitekstiä vuodelta 2016. Nämä ovat kummatkin suomenkielisiä ja noin kolmen sivun mittaisia. Myös näihin teksteihin on linkit alla.

Jos mahdollista, lue teksti ennen lukupiiriä. Olet kuitenkin tervetullut osallistumaan keskusteluun, vaikka et olisikaan tekstiä lukenut. Tapaamisen aluksi yksi meistä esittelee tekstin ja tekee siitä yhteenvedon. Tämän jälkeen seuraa avoin keskustelu. Pyrimme keskustelemaan sekä suomeksi että englanniksi, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua.

Tervetuloa!

[Facebook tapahtuma]

Materiaali:

Oulutopian pamflettilukupiiri on avoinna kaikille ruohonjuuritason politiikasta ja sosiaalisesta muutoksesta kiinnostuneille. Lukupiiri kokoontuu Tukikohdalla joka kuudes viikko (kolme tapaamista syksyn aikana) maanantaisin klo 18.00–20.30. Lukupiirin aikana myös kahvila ja distro ovat avoinna.


Gender and Feminism

Reading group, Monday September 17, 6-8.30pm

“Gender is a living, evolving system. It has no fixed truth. It changes as we change our relationships with ourselves, each other, and the world. Gender diversity is about the incredible beauty of life’s capacity to overflow, undermine, subvert, and refuse all the categories we put on it, ourselves, and each other. “

 

Feminism challenges the existing power structures, which naturally irritates many people – and so it should. Feminism does not always have to be presentable or try to please old men. Feminism must also be radical, angry, questionable, critical and challenging”

Welcome to the first reading group meeting for the autumn, this time on the theme Gender and Feminism! The reading group will meet at Tukikohta (Sorvarintie 5, Välivainiolla) between 6-8.30pm on Monday September 17.

In the spring we read the lexicon series pamphlets from Anarchist Studies, and we will start this semester with the last one of those, the one on Gender. This pamphlet is in English and it is four pages long. You can receive the pamphlet from our distro, or you can simply read the pdf or listen to the audio file linked below. In addition to the short Gender pamphlet we will read two blog-texts from 2016 about Feminism. Those are both in Finnish and about three pages each. You find them too linked below.

If possible you should read the texts in advance but you are welcome to come and join the discussion even if you haven’t read. At the beginning of the meeting one of us will present and summarize the texts. After that there will be an open discussion. We will try to have the discussion in both English and Finnish, to make it possible for more people to participate.

Welcome!

[Facebook event here]

Material:

 

OulUtopias pamphlet reading group is open for anyone interested in grassroots-politics and social change. The reading group meetings will take place at Tukikohta on Mondays 18.00-20.30 every sixth week (three meetings throughout the autumn). Accompanying the reading group meetings we will have our kahvila and distro open.